with 2 komentarze
Sycące naleśniki po góralsku
                                                                                              Naleśniki po góralsku

Naleśniki po góralsku

To danie rozbudzi Twoje kubki smakowe! Sycące naleśniki, kryją w sobie rozpływający się wędzony ser i chrupiącą kiełbaskę. Połączone z żurawiną tworzą niesamowity duet smaków! Doskonałe na przyjęcie, kolację, a nawet na obiad! Chrupiący naleśnik na pewno skradnie Twoje serce! Bardzo lubię smak góralskiej kuchni, dlatego zawsze, kiedy jem naleśniki po góralsku myślami jestem w mojej ulubionej zakopiańskiej karczmie 🙂

Składniki na naleśniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • dwie szklanki mleka lub 1 wody/ 1 mleka
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki na naleśniki, ciasto odstaw na 20 minut. Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na małej ilości oleju.

Składniki na farsz:

  • opakowanie twarogu wędzonego
  • opakowanie sera wędzonego
  • kiełbasa (dodaj ulubioną)
  • mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • żurawina do podania

Jeśli nie uda Ci się kupić twarogu wędzonego:

Ostatnio nigdzie nie mogłam kupić twarogu wędzonego! Ale na szczęście udało mi się znaleźć dla niego alternatywę! Zastąpiłam go białym twarogiem, a do farszu dodałam kilka drobno posiekanych pomidorów suszonych wraz z zalewą. Zalewy z pomidorów suszonych dodałam kilka łyżek. Kiedy już miałam gotowy farsz: twaróg biały, kiełbasa z cebulką, drobno posiekany ser wędzony, pomidory suszone- doprawiłam go solą i pieprzem. Dopiero na końcu dodałam po łyżce zalewy z pomidorów i dokładnie wymieszałam. Nie dodawaj od razu pół słoika zalewy- bo farsz może tego nie znieść i będzie za rzadki. Rób to stopniowo!

Przygotowanie:

Twaróg wędzony dokładnie rozgnieć widelcem, kiełbasę pokrój w drobną kostkę lub półplasterki. Podsmaż na patelni posiekaną cebulkę wraz z kiełbaską. Ser wędzony pokrój w drobniutką kosteczkę. Wymieszaj składniki farszu i dopraw do smaku: solą i pieprzem.

Nakładaj farsz na naleśniki, zwiń i podsmaż na patelni na złoty kolor. Ser wędzony rozpuści się i nada im fantastycznego aromatu. Naleśniki po góralsku podawaj z żurawiną, ponieważ doskonale podkręca smak potrawy!

Jeśli lubisz nadziewane naleśniki polecam: https://www.kuchniaadamsow.pl/tag/nalesniki-po-meksykansku/

Spotkajmy się na moim insta 🙂 https://www.instagram.com/kuchnia_adamsow/

 Naleśniki po góralsku
Naleśniki po góralsku

2 Odpowiedzi

  1. Anna
    | Odpowiedz

    Witam.
    Czy można ominąć pomidory suszone w tym daniu?
    Dziękuję.

Zostaw Komentarz