Szyszki z kajmakiem
To już ten czas! Czas na zrobienie szyszek z kajmakiem! Mamy grudzień, pijemy rozgrzewające herbatki, gorące czekolady- brakuje tu tylko czegoś słodkiego do przekąszenia.
Dla mnie z zimą i Świętami Bożego Narodzenia kojarzą się szyszki- to słodkości, które uwielbiałam jeść, kiedy byłam mała. I tak zostało do dziś!
Zmieniłam tylko sposób przygotowania masy. Do tej pory wykorzystywałam krówki- ciągutki. Teraz wykonuję je dodatkiem z masy kajmakowej/krówkowej.
Jeśli lubisz słodkie przekąski na jeden chaps, zajrzyj po większą dawkę inspiracji: przepisy na słodkości
Przygotowanie Szyszek jest niezwykle proste, wystarczą tylko trzy składniki żeby wyczarować pyszny deser.
Składniki:
- 120g ryżu preparowanego
- puszka masy kajmakowej/krówkowej
- 80g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego masę krówkową, podgrzewaj na małym palniku, cały czas mieszając. Kiedy składniki się ze sobą
połączą, zdejmij masę i poczekaj aż lekko ostygnie.
Ryż preparowany przesyp do miski, wlej masę i wymieszaj. Formuj kulki, układaj na tacy wyłożonej papierem. Następnie wstaw je do lodówki.
Po dobrej godzinie szyszki z kajmakiem są gotowe do próbowania.
Smacznego!
Zostaw Komentarz