with Brak komentarzy

 

szyszki  kajmakiem

Szyszki z kajmakiem

To już ten czas! Czas na zrobienie szyszek z kajmakiem! Mamy grudzień, pijemy rozgrzewające herbatki, gorące czekolady- brakuje tu tylko czegoś słodkiego do przekąszenia.

Dla mnie z zimą i Świętami Bożego Narodzenia kojarzą się szyszki- to słodkości, które uwielbiałam jeść, kiedy byłam mała. I tak zostało do dziś!

Zmieniłam tylko sposób przygotowania masy. Do tej pory wykorzystywałam krówki- ciągutki. Teraz wykonuję je dodatkiem z masy kajmakowej/krówkowej.

 

Jeśli lubisz słodkie przekąski na jeden chaps, zajrzyj po większą dawkę inspiracji: przepisy na słodkości

 

Przygotowanie Szyszek jest niezwykle proste, wystarczą tylko trzy składniki żeby wyczarować pyszny deser.

 

Składniki:

  • 120g ryżu preparowanego
  • puszka masy kajmakowej/krówkowej
  • 80g masła

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść w rondelku i dodaj do niego masę krówkową, podgrzewaj na małym palniku, cały czas mieszając. Kiedy składniki się ze sobą

połączą, zdejmij masę i poczekaj aż lekko ostygnie.

Ryż preparowany przesyp do miski, wlej masę i wymieszaj. Formuj kulki, układaj na tacy wyłożonej papierem. Następnie wstaw je do lodówki.

Po dobrej godzinie szyszki z kajmakiem są gotowe do próbowania.

 

Smacznego!

szyszki z kajmakiem

 

 

Zostaw Komentarz