with Brak komentarzy

Tarta z malinami i młodymi listkami mięty

Bajecznie prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie! Jej smak zachwyci każdego! Krótki wstęp..
Za co kocham sierpień? Za dojrzewające w pełnym słońcu maliny i borówki.. Tak, to jest ten czas, kiedy można użyć je do wypieków i deserów, ale możesz je również zamrozić i wykorzystać, kiedy zatęsknisz za smakami lata!       

 

Nie przegap!  Jeszcze zdążysz zamrozić borówki i maliny-  dlatego nie zwlekaj! Uzupełnij swoje zapasy 🙂

Dosyć wstępu, tu już będzie sam konkret, czyli przepis na tartę z malinam;

Podzielę się z Wami dziś  przepisem na tartę z malinami i borówkami – jest to mój ulubiony przepis na tartę, ponieważ jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze robię podwójną porcję ciasta- część z niego mrożę. Dzięki temu mam gotową bazę pod kolejne. Ponieważ do ciasta nie dodaję cukru, mogę z niego zrobić np.tartę wytrawną. Ciasto jest słodkie dzięki dodatkowi karmelizowanej mięty i owoców. Bazą tarty jest kruchy spód, na który nakładamy krem na bazie mascarpone i bitej śmietany z odrobiną karmelizowanej mięty! Całość dekorujemy malinami, borówkami i listkami młodej mięty. Jeśli nie masz młodych listków mięty, możesz użyć dojrzałych.

Przepis na tartę z malinami i borówkami

Składniki na kruche ciasto:
120 g margaryny
odrobina soli
200 g mąki
odrobina zimnej wody
1 jajko

Krem:
250 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
garść młodych listków mięty
3 łyżki cukru

Dekoracja:
maliny
borówki
garść młodych listków mięty

Przygotowanie: Do miski wrzucam mąkę, sól, jajko oraz posiekaną margarynę i dodaję odrobinę wody. Szybko zagniatam ciasto do momentu połączenia się składników, formuję kulę i przekładam do lodówki na kilka godzin ( u mnie leżało całą noc).

Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i wyklejam ciastem. Najprościej narysować na papierze okrąg wielkości foremki do tarty, a następnie rozwałkować na nim ciasto-dzięki temu łatwiej jest ułożyć ciasto w formie. Następnie nakłuwam je widelcem.
Na cieście układam papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypuję  nasiona fasoli lub kaszy- po 15 minutach zsypuję je i dalej zapiekam około 15 minut.

Śmietankę ubijam z serkiem mascarpone- nie dodaję cukru! Krem będzie słodki, ponieważ dodamy do niego karmelizowane listki mięty. Listki młodej mięty drobno kroję i karmelizuję na patelni z cukrem- dodaję odrobinę wody.
Powstanie syrop miętowy- który po lekkim wystudzeniu dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy. Uważaj, żeby nie dodać gorącego syropu do ubitej śmietany- krem może tego nie wytrzymać i popłynąć…

Krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto, ozdabiamy malinami i borówkami 🙂 U mnie króluje motyw serca, ale możesz ułożyć z owoców swój własny wzór! Oczywiście, możesz wykorzystać inne owoce!

Moim drugim ulubionym przepisem jest ten, na tartę z ananasem i miętą. Ananas plus mięta- to rewelacyjne połączenie. Zapraszam do śledzenia nowości na blogu, przepis na tartę z ananasem i syropem z liści mięty- na pewno się na nim pojawi!

Smacznego !

A jeśli macie ochotę na smakowite racuchy, zajrzyjcie tutaj : /https://www.kuchniaadamsow.pl/racuchy-babci-basi/

Zostaw Komentarz