Idealne ciasto na weekend? Tradycyjna Karpatka. Ostatnio mamy na nią fazę i została mianowana ciastem miesiąca!
Dawno, dawno temu.. kiedy jeszcze byłam dzieckiem, to ciasto gościło na większości rodzinnych spotkań.
Długo nie podejmowałam próby zrobienia karpatki, ale przełamałam się i powiem Wam, że wcale nie jest taka trudna do zrobienia!
Pierwszy raz robiłam ją bardzo wolno i dokładnie, każdy kolejny był coraz szybszy.
Teraz.. mogłabym napisać, że karpatka jest szybkim ciastem 😉
Mam dla Was kilka prostych przepisów na fajne ciasta, które zrobią furorę w każdym domu: klik
Łapcie przepis na tradycyjną karpatkę i do dzieła!
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 130g miękkiego masła
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka wody
Składniki na krem:
- 700 ml mleka
- 120g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 300g masła
- 3 żółta
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej
W garnku umieść masło i wodę – zagotuj. Wsyp mąkę i szybko mieszaj. Gdy masa stanie się zbita, zdejmij z palnika.
Po wystudzeniu dodaj jajka i zmiksuj. Teraz podziel masę na dwie części. Pierwszą rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Następnie upiecz drugi blat ciasta.
Krem: odlej 500ml mleka i wraz z cukrem podgrzewaj na małym palniku. W dużym kubku umieść: 200 ml mleka oraz obydwie mąki
Jajko i żółtka – wymieszaj. Do gotującego się mleka dodaj masę z kubka i mieszaj. Odstaw, aż wystygnie.
Miękkie masło ubij na puszystą masę i dodaj do niego budyń – po jednej łyżce, cały czas mieszając.
Teraz posmaruj kremem blat karpatki i nakryj go drugim blatem.
Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki. Albo, jeśli nie możesz się doczekać spróbuj od razu!
Lubisz tradycyjną karpatkę?

Zostaw Komentarz