with Brak komentarzy

Karpatka

 

Idealne ciasto na weekend?  Tradycyjna Karpatka. Ostatnio mamy na nią fazę i została mianowana ciastem miesiąca⁣!

 

Dawno, dawno temu.. kiedy jeszcze byłam dzieckiem, to ciasto gościło na większości rodzinnych spotkań.

Długo nie podejmowałam próby zrobienia karpatki, ale przełamałam się i powiem Wam, że wcale nie jest taka trudna do zrobienia!

Pierwszy raz robiłam ją bardzo wolno i dokładnie, każdy kolejny był coraz szybszy.

Teraz.. mogłabym napisać, że karpatka jest szybkim ciastem 😉

Mam dla Was kilka prostych przepisów na fajne ciasta, które zrobią furorę w każdym domu: klik

Łapcie przepis na tradycyjną karpatkę i do dzieła!

 

Składniki na ciasto:⁣

  • 5 jajek⁣
  • 130g miękkiego masła⁣
  • Szklanka mąki pszennej⁣
  • Szklanka wody⁣

Składniki na krem:⁣

  • 700 ml mleka⁣
  • 120g cukru⁣
  • Opakowanie cukru waniliowego⁣
  • 300g masła⁣
  • 3 żółta⁣
  • 1 jajko⁣
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki pszennej⁣

 

W garnku umieść masło i wodę – zagotuj. Wsyp mąkę i szybko mieszaj. Gdy masa stanie się zbita, zdejmij z palnika.

Po wystudzeniu dodaj jajka i zmiksuj. Teraz podziel masę na dwie części. Pierwszą rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Następnie upiecz drugi blat ciasta.⁣

Krem: odlej 500ml mleka i wraz z cukrem podgrzewaj na małym palniku. W dużym kubku umieść: 200 ml mleka oraz obydwie mąki

Jajko i żółtka – wymieszaj. Do gotującego się mleka dodaj masę z kubka i mieszaj. Odstaw, aż wystygnie.

Miękkie masło ubij na puszystą masę i dodaj do niego budyń – po jednej łyżce, cały czas mieszając.

Teraz posmaruj kremem blat karpatki i nakryj go drugim blatem.⁣

Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki. Albo, jeśli nie możesz się doczekać spróbuj od razu! ⁣

Lubisz  tradycyjną karpatkę?

Karpatka
Tradycyjna Karpatka

Zostaw Komentarz