with Brak komentarzy
Galaretka z kurczaka

Tradycyjne galaretki z kurczakiem, groszkiem, jajkiem i marchewką

To zdecydowanie, jedna z prostszych przystawek imprezowych. Polecam ją szczególnie, jeśli wśród Twoich gości znajdują się koneserzy kuchni tradycyjnej.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, lubię testować nowe przepisy- jednak, kiedy zapraszam gości, liczę się z tym, że nie wszyscy lubią takie kulinarne nowości. Dla niektórych brak jajek w majonezie oznacza kiepską imprezę- ale nie mam z tym problemu 😉 Dla równowagi ustalając menu na domówkę, przygotowuję potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości- dlatego na moich przyjęciach królują dania nowoczesna i tradycyjne.

Składniki:

1 litr rosołu
Marchewka z rosołu
Puszka groszku konserwowanego
4 jajka ugotowane na twardo
Ugotowane w rosole i pokrojone mięso z piersi kurczaka
Ocet lub cytryna do podania
7 łyżeczek żelatyny

Do rosołu dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, a następnie zagotuj na małym ogniu. W salaterkach układaj wg. uznania mięso, marchewkę, jajko oraz groszek i zalej rosołem i odstaw do stężenia do chłodnego miejsca, a kiedy ostygną wstaw do lodówki.

nfd

Możesz też na dno salaterek wlać rosół tak, żeby zakrył je w całości- wrzucić kilka składników galaretki, wystudzić-wstawić do lodówki. Po stężeniu wyłożyć pozostałe składniki i zalać gorącym rosołem. Ja stosuję pierwszy sposób.

Możesz wybrać dowolne naczynko

Zobacz, wykorzystałam różne naczynka, dzięki temu moja galaretka może przybrać wybrany przeze mnie kształt. Najbardziej lubię mini galaretki- te zrobione w malutkich kubeczkach. Jako foremka posłużyła mi również silikonowa foremka do babeczek oraz słoiczki szklane po jogurtach. Galaretkę w słoiczkach podajemy bezpośrednio w nich- dzięki temu uzyskujemy ciekawy element dekoracyjny na stole.

Zostaw Komentarz