with Brak komentarzy

Zawijaski z kapustą kwaszoną oraz pieczarkami

To dobry pomysł na imprezową przekąskę! Czy jest to szybka przekąska? Hm.. jeśli rozłożysz przygotowanie jej na dwa dni to tak 😉 A tak poważnie, to jedyną czynnością, która trwa długo, jest ugotowanie kapusty kwaszonej do miękkości. Ja gotowałam swoją kapustę w szybkowarze około 20 minut. Możesz ją również „dusić” na patelni- pamiętaj tylko o przyprawach, będzie miała wtedy super smak!

  • Jeśli zostanie Ci trochę farszu, możesz nadziać nim naleśniki 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 300g  kapusty kwaszonej
  • pół kg pieczarek
  • Jedna cebula
  • Ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie: 

Kapustę przepłucz pod zimną wodą, odsącz i pokrój. Gotuj ją z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych, możesz też wrzucić kilka ziarenek pieprzu. Cebulkę oraz pieczarki pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na patelni. Ugotowaną kapustę połącz z pieczarkarkami i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na rozłożone ciasto francuskie nałóż farsz i zwijaj jak roladę. Odcinaj małe roladki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 170 stopni przez 25-30 minut.

mde

Zostaw Komentarz