Zawijaski z kapustą kwaszoną oraz pieczarkami
To dobry pomysł na imprezową przekąskę! Czy jest to szybka przekąska? Hm.. jeśli rozłożysz przygotowanie jej na dwa dni to tak 😉 A tak poważnie, to jedyną czynnością, która trwa długo, jest ugotowanie kapusty kwaszonej do miękkości. Ja gotowałam swoją kapustę w szybkowarze około 20 minut. Możesz ją również „dusić” na patelni- pamiętaj tylko o przyprawach, będzie miała wtedy super smak!
- Jeśli zostanie Ci trochę farszu, możesz nadziać nim naleśniki 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- około 300g kapusty kwaszonej
- pół kg pieczarek
- Jedna cebula
- Ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie:
Kapustę przepłucz pod zimną wodą, odsącz i pokrój. Gotuj ją z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych, możesz też wrzucić kilka ziarenek pieprzu. Cebulkę oraz pieczarki pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na patelni. Ugotowaną kapustę połącz z pieczarkarkami i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na rozłożone ciasto francuskie nałóż farsz i zwijaj jak roladę. Odcinaj małe roladki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 170 stopni przez 25-30 minut.

Zostaw Komentarz