Ziemniaczane koszyczki nadziewane boczkiem
Jeśli szukasz przystawki, która zdobędzie miano bohatera przyjęcia, to przepis na nią znajduje się poniżej! Pieczone koszyczki z ziemniaków nadziewane wysmażonym boczkiem wymieszanym z podsmażoną cebulką..
Idealne na uroczyste przyjęcie, domową imprezę lub kolację 😀 znikają w mgnieniu oka. Jednocześnie są bardzo proste w przygotowaniu i nie ma mowy, żeby nie wyszły!
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- boczek wędzony ( ja kupuję już pokrojony w drobną kosteczkę 😉
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub w malakserze. Pamiętaj, żeby zetrzeć je na wiórki, na większych oczkach- nie na papkę 😀 Starte ziemniaki odciśnij i dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu. Jedną cebulę zetrzyj na drobne wiórki lub papkę. Odlej płyn z ziemniaków, dodaj do nich jajka i cebulkę i dokładnie wymieszaj.
Masę ziemniaczaną włóż do foremki na muffinki, ale wcześniej posmaruj każde wgłębienie olejem. Dokładnie wylep każdą miseczkę i wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni, nagrzewanie góra- dół bez nawiewu) Piecz około 30 minut, po upieczeniu wyjmij je i odczekaj aż przestygną- wtedy łatwiej będzie je wyjąć. Boczek przesmaż z cebulką i nadziej nim miseczki.
3 Odpowiedzi
Livka
Karola ♡ jutro ro ie koszyczki. Jesteś moim mistrzem :*
ElaOle
Robiłam już sporo przystawek od Ciebie, na imprezkę w sobotę robię koszyczki 😊 wiesz co mi się najbardziej podoba? To że te przystawki nie tylko super smakują ale tez robią wrażenie i są ciekawe 😊 dzięki!
kuchniaadamsow
Bardzo dziękuję za ten komentarz! Czytając takie wiadomości, mam kopa- żeby działać dalej!