Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki Hasselback są wspaniałym dodatkiem do obiadu i zamiennikiem tradycyjnych, gotowanych ziemniaków. Chrupiące, aromatyczne, nadają daniu obiadowemu eleganckiego charakteru. Przygotowanie ziemniaczków Hasselback nie jest trudne, jednak wymaga od nas trochę skupienia 🙂 Są nawet specjalne sprzęty kuchenne, dzięki którym przygotowanie ich jest jeszcze łatwiejsze- ja metodą prób i błędów przygotowuję je przy użyciu tradycyjnego noża kuchennego.
Oczywiście próbowałam zrobić je na patencie- przekłułam ziemniaka patyczkiem do szaszłyka- jednak skutki były tragiczne, bo patyk się ułamał i miałam problem, żeby go usunąć 😉
Składniki:
- Ziemniaki
- Czosnek
- Ulubione przyprawy
- Ostry noż
- Masło lub olej
Przygotowanie:
Ziemniaków nie obieraj, tylko dokładnie umyj i wyszoruj. Możesz również kupić ziemniaki myte ( np. w biedrze) ich plusem jest to, że mają delikatniejszą skórkę. Ostrym nożem nacinaj ziemniaki, rób to powoli. Nie denerwuj się, jeśli przetniesz ziemniaczka na pół, trening czyni mistrza! Ziemniaki możesz natrzeć olejem i posypać ulubionymi przyprawami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do miękkości.
Jest jeszcze inny sposób 🙂 możesz w nacięcia wkładać na przemian odrobinę zimnego masełka oraz kawałeczek ząbka czosnku… to jest troszkę bardziej pracochłonne, ale efekt.. to jest po prostu eksplozja smaków! Rewelacja! Takie ziemniaczki również zapiekam w piekarniku w 200 st. C do miękkości.
Smacznego!!!!!
Jedna odpowiedz
Sos brokułowy z boczkiem - Kuchnia Adamsów
[…] Myślę, że sos doskonale współgra z ziemniakami hasselback. Tu zobaczysz, jak je zrobić: Ziemniaki Hasselback Przepis […]