Odrywany chlebek czosnkowy
Jeśli ja upiekłam odrywany chlebek czosnkowy, to nawet jeśli nie jesteś Królową Wypieków, to bez problemu dasz sobie z nim radę. Ci, którzy już trochę mnie poznali, wiedzą.. że nie po drodze mi z pieczeniem ciast i lepieniem pierogów, ale odważyłam się i nie żałuję.
Ciasto drożdżowe posmarowałam masłem pietruszkowo- czosnkowym i posypałam startą mozzarellą. Zwinęłam w ruloniki i piekłam przez 30 minut. Myślę, że chlebek na stałe zagości w naszym menu. Doskonale smakuje z delikatnym sosem czosnkowym.
Zaczynamy!
Składniki na rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego)
Drożdże rozkrusz i wsyp do małego garnuszka, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Składniki na ciasto
- 500g mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 3/4 łyżeczki soli
Składniki na masło ziołowe
- 70g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- Natka pietruszki, bazylia, oregano – świeże lub suszone (możesz stworzyć własną kombinację smaków dosypując do masła ulubione zioła)
- Dwie garście startej mozzarelli
Masło dokładnie wymieszaj z czosnkiem i ulubionymi ziołami.

Przygotowanie
Do rozczynu dodaj mąkę i 5 łyżek oleju. Dokładnie wyrabiaj, tak żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest twarde dodaj odrobinę letniego mleka i wyrabiaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Odstaw na do wyrośnięcia ( do godziny).
Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruj je masełkiem ziołowym. Pokrój na paski i zwijaj w ruloniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej ruloniki jeden obok drugiego. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz chlebek przez 30 minut.




Zostaw Komentarz