with Brak komentarzy

Odrywany chlebek czosnkowy

Jeśli ja upiekłam odrywany chlebek czosnkowy, to nawet jeśli nie jesteś Królową Wypieków, to bez problemu dasz sobie z nim radę. Ci, którzy już trochę mnie poznali, wiedzą.. że nie po drodze mi z pieczeniem ciast i  lepieniem pierogów, ale odważyłam się i nie żałuję.

Ciasto drożdżowe posmarowałam masłem pietruszkowo- czosnkowym i posypałam startą mozzarellą. Zwinęłam w ruloniki i piekłam przez 30 minut. Myślę, że chlebek na stałe zagości w naszym menu. Doskonale smakuje z delikatnym sosem czosnkowym.

Zaczynamy!

Składniki na rozczyn

  • 30 g świeżych drożdży
  •  2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka ( nie gorącego)

Drożdże rozkrusz i wsyp do małego garnuszka, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Składniki na ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

Składniki na masło ziołowe

  • 70g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki, bazylia, oregano – świeże lub suszone (możesz stworzyć własną kombinację smaków  dosypując do masła ulubione zioła)
  • Dwie garście startej mozzarelli

Masło dokładnie wymieszaj z czosnkiem i ulubionymi ziołami. 

Przygotowanie

Do rozczynu dodaj mąkę i 5 łyżek oleju. Dokładnie wyrabiaj, tak żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest twarde dodaj odrobinę letniego mleka i wyrabiaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Odstaw na do wyrośnięcia ( do godziny).

Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta i posmaruj je masełkiem ziołowym. Pokrój na paski i zwijaj w ruloniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej ruloniki jeden obok drugiego. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz chlebek przez 30 minut.

Zostaw Komentarz