with Brak komentarzy

Roladki z cukinią i wędzonym łososiemRoladki z cukinią i wędzonym łososiem

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, można z niego wyczarować prawdziwe cuda.

Przygotowałam dla Was przepis, w którym wykorzystałam cukinię.

Polecam go każdemu, kto lubi przekąski na jeden chaps.

Takie, które przygotujesz dzień wcześniej a przed imprezą, pokroisz i wyłożysz na talerz.

A tu znajdziesz przepis na chrupiące roladki z tortilli z pysznym farszem: Rożki z tortilli

A tu mega pyszny deser: MINI KOPIEC KRETA

Mini roladki z cukinią i wędzonym łososiem są pyszne, wilgotne..

Ale mają w sobie jeszcze jeden składnik, dzięki któremu smakują wybornie, jest to serek chrzanowy!

Czujecie już to połączenie? Zatem przystępujemy do przygotowania składników.

Składniki:

  • Mała cukinia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • łosoś wędzony
  • serek chrzanowy

Przygotowanie

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Nie obieraj jej.

Na patelni rozpuść łyżkę masła i smaż cukinię do miękkości.

W trakcie smażenia możesz dodać odrobinę soli. Podsmażoną cukinię wystudź.

Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj odrobinę soli.

Następnie połącz: żółtka, mąkę, cukinię i dokładnie wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą.

Teraz czas na dodanie białek i delikatne mieszanie.

Masę rozprowadź na papierze do pieczenia (ja używam do pieczenia blachy, która znajduje się w piekarniku).

Piekę przez 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.

Po upieczeniu delikatnie zdejmij placek z papieru i przełóż na czystą ścierkę.

Delikatnie zwiń placek w zgrabną roladę i poczekaj, aż przestygnie.

Gdy rolada jest już zimna, posmaruj ją serkiem chrzanowym i układaj na niej kawałki wędzonego łososia.

Roladę owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki. Moja była w niej całą noc.

Roladki z cukinią i wędzonym łososiem
Roladki z cukinią i wędzonym łososiem

Zostaw Komentarz