Roladki z cukinią i wędzonym łososiem
Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, można z niego wyczarować prawdziwe cuda.
Przygotowałam dla Was przepis, w którym wykorzystałam cukinię.
Polecam go każdemu, kto lubi przekąski na jeden chaps.
Takie, które przygotujesz dzień wcześniej a przed imprezą, pokroisz i wyłożysz na talerz.
A tu znajdziesz przepis na chrupiące roladki z tortilli z pysznym farszem: Rożki z tortilli
A tu mega pyszny deser: MINI KOPIEC KRETA
Mini roladki z cukinią i wędzonym łososiem są pyszne, wilgotne..
Ale mają w sobie jeszcze jeden składnik, dzięki któremu smakują wybornie, jest to serek chrzanowy!
Czujecie już to połączenie? Zatem przystępujemy do przygotowania składników.
Składniki:
- Mała cukinia
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- łosoś wędzony
- serek chrzanowy
Przygotowanie
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Nie obieraj jej.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i smaż cukinię do miękkości.
W trakcie smażenia możesz dodać odrobinę soli. Podsmażoną cukinię wystudź.
Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj odrobinę soli.
Następnie połącz: żółtka, mąkę, cukinię i dokładnie wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą.
Teraz czas na dodanie białek i delikatne mieszanie.
Masę rozprowadź na papierze do pieczenia (ja używam do pieczenia blachy, która znajduje się w piekarniku).
Piekę przez 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Po upieczeniu delikatnie zdejmij placek z papieru i przełóż na czystą ścierkę.
Delikatnie zwiń placek w zgrabną roladę i poczekaj, aż przestygnie.
Gdy rolada jest już zimna, posmaruj ją serkiem chrzanowym i układaj na niej kawałki wędzonego łososia.
Roladę owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki. Moja była w niej całą noc.

Zostaw Komentarz