Szaszłyki z batatów- nowość w Adamsowej Kuchni!
Dziś przychodzę do Was z przepisem na mini szaszłyki z batatów! Ostatnio na bloga wrzuciłam przepis na mini szaszłyki z kurczakiem. Cieszą się one dużą ilością wyświetleń, dlatego postanowiłam iść za ciosem i wrzucić tym razem wersję bez mięsa. Szaszłyki z batatów są bardzo, ale to bardzo dobre! Do ich przygotowania wykorzystałam łyżkę do wydrążania owoców/ warzyw. Jeśli nie masz takiej łyżki, pokrój bataty na podobnej wielkości kawałki 🙂
Mini szaszłyki z batatów to doskonały pomysł na przystawkę na imprezę! Wyglądają bardzo efektownie, a ich smak zachwyca!
Składniki:
- 2-3 duże bataty
- Pomidory suszone w zalewie
- mała puszka kukurydzy
Bataty obierz i wydrąż z nich kuleczki. Posmaruj olejem, obtocz w ulubionej przyprawie i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ja piekłam kuleczki przez około 20 minut. Pomidory suszone pokrój w małe kawałki. Upieczone kulki z batatów, posmarowałam zalewą z suszonych pomidorów. Teraz czas na nadziewanie 🙂 Na wykałaczkę nadziej jedną kulkę batata, następnie kawałek suszonego pomidora, kolejną kulkę batata i ziarenka kukurydzy. Jest to prosta w przygotowaniu przystawka, ale jaka dobra!
Zostaw Komentarz