with Brak komentarzy

Szaszłyki z batatów- nowość w Adamsowej Kuchni!

Dziś przychodzę do Was z przepisem na mini szaszłyki z batatów! Ostatnio na bloga wrzuciłam przepis na mini szaszłyki z kurczakiem. Cieszą się one dużą ilością wyświetleń, dlatego postanowiłam iść za ciosem i wrzucić tym razem wersję bez mięsa. Szaszłyki z batatów są bardzo, ale to bardzo dobre! Do ich przygotowania wykorzystałam łyżkę do wydrążania owoców/ warzyw. Jeśli nie masz takiej łyżki, pokrój bataty na podobnej wielkości kawałki 🙂

Mini szaszłyki z batatów to doskonały pomysł na przystawkę na imprezę!  Wyglądają bardzo efektownie, a ich smak zachwyca!

Składniki:

  • 2-3 duże bataty
  • Pomidory suszone w zalewie
  • mała puszka kukurydzy

Bataty obierz i wydrąż z nich kuleczki. Posmaruj olejem, obtocz w ulubionej przyprawie i upiecz w piekarniku  nagrzanym do 170 stopni.

Ja piekłam kuleczki przez około 20 minut. Pomidory suszone pokrój w małe kawałki. Upieczone kulki z batatów, posmarowałam zalewą z suszonych pomidorów. Teraz czas na nadziewanie 🙂 Na wykałaczkę nadziej jedną kulkę batata, następnie kawałek suszonego pomidora, kolejną kulkę batata i ziarenka kukurydzy. Jest to prosta w przygotowaniu przystawka, ale jaka dobra!

szaszłyki z batatów
szaszłyki z batatów

Zostaw Komentarz