with Brak komentarzy
Chrupiące krążki batata

Co my tu mamy? Dziś mam dla Ciebie wyjątkowy przepis na obłędnie chrupiące krążki z batata.

Ozdobiłam je kremowym serkiem kanapkowym o naturalnym smaku.

Część krążków przygotowałam z myślą o  miłośnikach zielonego pesto a drugą dla fanów suszonych pomidorów.

W tej konfiguracji krążki nie tylko smakują obłędnie, ale też  prezentują się imponująco.

Przed przygotowaniem krążków zadecyduj: Czy stawiasz na ich chrupiącą, czy miękką wersję.

Jeśli lubisz chrupiące plasterki, pokrój batata na cienkie krążki.

Podczas pieczenia zaglądaj do nich często, żeby nie sczerniały.

Wybierasz wersję miękką? Pokrój go na grubsze plastry, najlepiej mniej więcej tej samej grubości.

Dzięki temu krążki upieką się w tym samym czasie.

Lubisz bataty? Spróbuj faszerowanych batatów: https://www.kuchniaadamsow.pl/faszerowane-bataty/

 

Przekąska z batatów pasuje idealnie do romantycznej kolacji we dwoje, na spotkanie w gronie znajomych i wtedy, kiedy po prostu masz ochotę zjeść coś pysznego!

 

Składniki:

  • 1 batat
  • suszone pomidory w zalewie
  • serek kanapkowy naturalny
  • pesto zielone

Przygotowanie

Batata umyj i pokrój na plastry. Następnie spryskaj lub posmaruj je oliwą z każdej strony. Ja użyłam zalewy z suszonych pomidorów.

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Na krążki batata wykładaj serek i kawałeczki suszonego pomidora.

A teraz spróbuj, jaka rewelacyjnie smakuje ta pyszna przekąska z batata.

chrupiące krążki batata

Zostaw Komentarz